Program Studi Astronomi

Institut Teknologi Bandung

Sejarah

Fakultas Matematika dan Ilmu Pengetahuan Alam (FMIPA) telah berdiri sebelum ITB diresmikan pada 2 Maret, 1959, yaitu pada 6 Oktober 1947 sebagai Faculteit van Exacte Wetenschap dari Universiteit van Indonesie yang terletak di jalan Tamansari No. 64, Bandung (sekarang menjadi kantor utama), yang berubah menjadi Faculteit van Wiskunde en Natuur Wetenschap, dan selanjutnya menjadi Fakultas Ilmu Pasti dan Ilmu Alam (FIPIA), dan akhirnya menjadi Fakultas Matematika dan Ilmu Pengetahuan Alam.

Program studi astronomi adalah departemen di bawah FMIPA-ITB bersama-sama dengan Matematika, Fisika, Kimia, Aktuaria, dan Sains Komputasi (Program Magister). Keberadaan Program Studi Astronomi di Institut Teknologi Bandung secara sejarah berkaitan denga penuntukan atas Observatorium Bosscha ITB pada tahun 1923. Kelahiran program studi Astronomi ITB secara formal ditandai oleh pelantikan G. B. van Albada sebagai Profesor Astronomi pada tahun 1951. Kini, Program Studi Astronomi, Fakultas Matematika dan Ilmu Pengetahuan Alam, memiliki program Sarjana, Magister, dan Doktor.

Astronomi adalah cabang sains yang sangat aktif dan berkembang pesat di dunia. Indonesia, dengan keunikan geografis, dibutuhkan untuk mempersiapkan sumber daya manusia yang dapat berkontribusi lebih pada cabang sains ini. Pada era modern, kolaborasi dan jaringan ekternal sangat penting untuk menghadapi peradaban ilmiah kelak. Astronomi ITB memiliki banyak jaringan ekstensif di seluruh dunia.

Visi

“Menjadi pelopor dalam berkontribusi dalam bidang astronomi, astrofisika, dan multidisiplin lain yang terkait, untuk kemaslahatan bangsa, berfokus pada perkembangan ilmu astronomi.”

Misi

1. Menyelenggarakan pendidikan sarjana teladan di bidang astronomi dan astrofisika yang menghasilkan lulusan yang berkarakter kuat dan berdaya saing global.
  2. Menyelenggarakan penelitian kelas dunia dan tingkat lanjut di bidang astronomi dan astrofisika (dan multidisiplin terkait lainnya).
  3. Menyelenggarakan pengabdian kepada masyarakat dan pengembangan dengan memanfaatkan keahlian di bidang astronomi dan astrofisika untuk kepentingan masyarakat.

Ketua Program Studi

Ketua Program Studi Sarjana

Dr. rer. nat. Hesti Retno Tri Wulandari

Ketua Program Studi Pascasarjana

Dr. Aprilia

Astronomy Study Program

Institut Teknologi Bandung

History

The Faculty of Mathematics and Natural Sciences (FMIPA) was established before ITB was inaugurated on March 2, 1959, namely on October 6, 1947 as Faculteit van Exacte Wetenschap from Universiteit van Indonesie which was located at Jalan Tamansari No. 64 Bandung (now the office of university head), which then became Faculteit van Wiskunde en Natuur Wetenschap, and subsequently became the Faculty of Natural Sciences and Natural Sciences (FIPIA), and finally became the Faculty of Mathematics and Natural Sciences.

Astronomy Study Program is a department under FMIPA-ITB together with Mathematics, Physics, Chemistry, Actuarial and Computational Sciences (Master program). The existence of Astronomy Study Program in Institut Teknologi Bandung historically is related to the appointment of the ITB Bosscha Observatory in 1923. The birth of the Astronomy Study Program formally was marked by the inauguration of the G.B. van Albada as Professor of Astronomy in 1951. Currently, Astronomy Study Program, the Faculty of Mathematics and Natural Sciences, organizes Undergraduate, Master and Doctoral programs.

Astronomy is a branch of science that is very active and growing rapidly in the world. Indonesia, with its unique geographical site, is required to prepare human resources that can contribute more in this branch of science. In modern era, the collaboration and network are very important to face the future scientific civilization. Astronomy-ITB has many extensive networks throughout the world.

Vision

“To become a pioneer in contributing to the field of astronomy, astrophysics, and other relevant multi-disciplinary subjects, for the benefit of the nation, focusing on the progress in astronomical sciences.”

Missions

1. To administer exemplary undergraduate education in the field of astronomy and astrophysics which produces graduates with strong character and are globally competitive.
  2. To carry out world-class and advanced researches in the field of astronomy and astrophysics (and other relevant multi-disciplinary subjects).
  3. To perform community services and development by utilizing expertise in the field of astronomy and astrophysics for the benefit of the society.

Chair Programme

Undergraduate Chair Programme